Soms ben je gewoon aan echte ontspanning toe en is een dagje thuis op de bank niet voldoende. Dan is een lekker wellnessvakantie in Duitsland precies wat je nodig hebt! Er even helemaal tussenuit in een mooie spa met sauna en zwembad.
Voor echte wellness met een vakantiegevoel moet je de grens over naar onze Oosterburen. In Duitsland weten ze namelijk wat ontspannen is, er bestaat er al eeuwenlang een wellnesscultuur en kuuroorden en thermale baden met heilzaam water zijn er überpopulair.
Wij hebben een aantal van de mooiste thermen in Duitsland voor je uitgezocht. Hier kun je helemaal tot rust komen en je stress los laten.
8 mooie spa’s voor een wellnessvakantie in Duitsland
- Indonesische sferen in de Vabali Spa in Düsseldorf
Staat Bali ook op jouw bucketlist? In Düsseldorf kun je alvast een voorproefje krijgen in de Vabali Spa. Dit luxe wellnesscomplex staat helemaal in het teken van Bali. De smaakvolle inrichting met Indonesische meubels, stoffen en decoratie transporteert je direct naar het eiland. De bijzondere ligging aan de Eibsee zorgt voor een prachtig uitzicht.
Je kunt makkelijk de hele dag doorbrengen in de Vabali Spa, er zijn namelijk twee zwembaden en wel 12 sauna’s, verdeeld over een binnen- en buitenbereik. Wie tussendoor trek heeft, kan in het restaurant of aan de bar terecht.
- Mauritius Hotel & Therme in het centrum van Keulen
In dit Keulse wellnesshotel beleef je de meest ontspannen stedentrip ooit. Als gast van het hotel heb je gratis toegang tot de 3500 m² grote spa met zes sauna’s, binnenbad, buitenbad en bubbelbad.
Het hotel staat midden in de stad en je hebt een mooi uitzicht op de beroemde Dom vanaf het dakterras. Als je genoeg gebaad en gezweet hebt, kun je dus prima op ontdekkingstocht in Keulen of lekker uit eten.
- Romeins badhuis Caracalla Therme
De Romeinse keizer Caracalla was een groot fan van de geneeskrachtige werking van thermaal water en liet daarom in Baden-Baden een badhuis bouwen. In hetzelfde kuuroord staat nu de Caracalla Therme!
Je ziet de Romeinse invloeden in het elegante design van het gebouw en de marmeren zwembaden. Het water hier komt ook nog steeds uit de natuurlijke bronnen. Naast baden kun je in de Caracalla Therme ook flink zweten. Er zijn acht sauna’s van verschillende soorten en temperaturen.
Baden-Baden zelf is ook zeker een kijkje waard, het chique kuuroord is één van de “Great Spa Towns of Europe”. Het staat vol met kleurrijke, traditionele architectuur en in de omgeving kun je mooi wandelen.
- Mediterraan genieten in de Medi Thermen
Palmbomen, terracotta kruiken en rustieke tegels geven je in de Medi Thermen het gevoel dat je in het middellandse zeegebied bent. Laat het dagelijks leven even ver achter je en kom helemaal tot rust in de 16 sauna’s en stoombaden.
Koel tussendoor af in het dompelbad, trek baantjes in zwembad, drijf in het zoutbad of ontspan in de whirlpool. Je kunt zelfs meedoen aan een lesje aquagymnastiek!
- Centrovital: wellness-stedentrip Berlijn
Een stedentrip naar Berlijn is ontzettend leuk, maar kan ook vermoeiend zijn. Vooral als je je in het nachtleven stort. In Centrovital kun je naderhand weer helemaal bijkomen.
Het hotel ligt net buiten de stad, in Spandau, met goede verbindingen naar het centrum van Berlijn. Bij het 4 sterrenhotel hoort een grote spa, waar je als gast gratis toegang tot hebt. Hier kun je gebruik maken van het grote zwembad, massagedouches en verschillende sauna’s en stoombaden.
- Tropische wellness in de Bali Therme
Zuidoost-Azië is niet zo ver weg als je denkt! In de Bali Therme in de buurt van Bielefeld zorgen de gebouwen, planten en inrichting ervoor dat het voelt alsof je in Indonesië bent.
Je kunt je hier onderdompelen in verschillend geneeskrachtige baden of je stress er uitzweten in een van de negen sauna’s. Koel vervolgens af met een koud drankje of kom op kracht met een gezonde Aziatische maaltijd op het terras.
- Ontspannen naar Oosterse aard in de Taunus Therme
Verschillende Oosterse invloeden komen samen in de Taunus Therme. Buiten wacht je een Japans landschap met thermale baden, watervallen en bruggetjes. Hier kun je heerlijk in de zon liggen en genieten van het uitzicht.
Binnen vind je een wellnessoase met als thema 1001 nacht. Het is een kleurrijk geheel vol aangename geluiden en zachte prikkels. Er zijn verschillende sauna’s en een speciaal vrouwengedeelte. Het hoogtepunt is de hamam, waar je in 10 stappen door verschillende oases wordt gevoerd voor de optimale wellnesservaring.
- Claudius Therme met uitzicht op de Dom van Keulen
In Rheinpark in Keulen liggen de Claudius Therme. De ligging is centraal, maar toch rustig en omgeven van groen. Vanuit de tuin kun je zelfs de Dom spotten!
Het complex bestaat uit een groot zwembadgedeelte met verschillende lossen baden, binnen en buiten. Het water komt van een natuurlijke bron. Ook is er een sauna en een grote tuin met zonneweide. In dit deel van de spa is zwemkleding verplicht.
Wie meer wellness wil kan een extra kaartje kopen voor het naakte saunagedeelte. Hier vind je meerdere sauna’s, stoombaden en baden. Ook kun je hier massages en schoonheidsbehandelingen bijboeken.
Tips voor een wellnessvakantie in Duitsland
Therme: In Duitsland worden sauna, spa en zwembaden soms onder de term “therme” op één hoopje gegooid, wat bij Nederlanders nog wel eens tot verwarring kan leiden. Veel zwemparadijzen hebben een saunagedeelte, met een aparte ingang, waarvoor een extra kaartje moet worden gekocht. De meeste hierboven genoemde thermen zijn echter van het klassieke soort, zoals je ze ook in Nederland hebt. Hier is staat hele complex in het teken van sauna en wellness.
Rust: Het doel van wellness is ontspannen en de Duitsers nemen dit heel serieus. Luide gesprekken of muziek worden niet gewaardeerd. Foto’s of video’s nemen is zeker niet toegestaan. Neem dus een goed boek mee.
Leeftijd: Veel spa’s zijn enkel voor volwassenen en hebben een minimumleeftijd. Kinderen zijn in sommige gevallen enkel onder begeleiding van een volwassene toegestaan.
Naakt: Sauna’s zijn vrijwel altijd naakt in Duitsland. Je kunt je eigen badjas en handdoek meenemen of deze ter plekke te huren. In de zwembaden is badkleding soms wel toegestaan of zelfs verplicht, controleer dit dus altijd even op de website.
Massages: Trakteer jezelf ook eens op een massage of schoonheidsbehandeling. Bij de meeste spa’s kun je dit tegen een meerprijs bijboeken. Vooraf reserveren is aan te raden.
Eten & drinken: Eigen consumpties zijn vrijwel nooit toegestaan. Wel kun je meestal een flesje water meenemen en die tussendoor vullen. Zorg dat je genoeg eet en drinkt tussen de sauna’s door!
Hotel: Na een dagje wellness ben je lekker moe en slaperig. Een lange rit naar huis is dan wel het laatste waar je zin in hebt. Boek daarom direct een hotel in de buurt om de ontspanning nog wat langer te laten duren. Bij Travelcircus krijg je de tickets met overnachting voor een gunstige pakketprijs.